STATIČNO

Lokacija: Pilonova galerija, Ajdovščina
Datum: 12.9 - 10.10.2014



V Pilonovi galeriji Ajdovščina napovedujemo skupinsko razstavo Nova fotografija – STATIČNO. Z video in fotografskimi deli se bodo predstavili Johnsmith (Japonska), Lenka Klimešová (Češka), Špela Pavli (Slovenija) in Vesna Čadež (Slovenija). Kustosi razstave, ki je nastala v sodelovanju z Delavskim domom Trbovlje in Slovenskim društvom likovnih kritikov, so dr. Boris Gorupič, mag. Maša Jazbec in Nataša Kovšca. 
Urnik v času trajanja razstave: ponedeljek: od 8. do 16. ure, torek-petek: od 8. do 17. ure, nedelja: od 15. do 18. ure, ob sobotah in praznikih je galerija zaprta.


Razstava Nova fotografija – STATIČNO (New photography – STATIC) je postavljena na izhodišče, kjer se srečujeta dve, danes najbolj pogosti likovni tehnologiji: video in fotografija. Video lahko v širšem pomenu postavimo blizu filmu in televiziji, v ožjem pa gre predvsem za umetniško izražanje, na kar se navezuje tudi razstava. Fotografija, kot najbolj razširjena vizualna tehnologija od modernizma naprej, pa je prav tako prisotna s svojim informativnim in umetniškim značajem. Kustosi razstave so poskušali obe praksi združiti, in hkrati opozoriti tako na njune primerljivosti kot tudi različnosti. Zato so v izhodišče postavili dela, ki so jih avtorji naredili kot video zapise; pri tem gre za posnetke konceptualnih, body art izvedb ali pa sestavljanje že obstoječih fotografij v film. Kustosi so delo avtorjev nadaljevali s tem, da so iz posameznih video del izvzeli določene sekvence, in jih na razstavi predstavili kot individualne fotografije. Njihov pristop do razmerja med videom in fotografijo je izrazito raziskovalen, saj poskuša odgovoriti na vprašanje razmerja med gibljivo in statično sliko, njuno vizualno izraznost, in umetniško kakovost med množico slikovnega gradiva in njenim posameznim delom.
.