V.A.T. - group exhibition

Exhibition of group V.A.T.
Location: Layer House Kranj, Slovenia
Date: 12.6. - 6.7.2012 


Trbovlje, kot mesto s prepoznavno industrijsko kulturno dediščino, je vsekakor prostor, ki ga je zaznamovalo več kot 200 let ne samo rudarskega temveč tudi industrijskega razvoja.

Na začetku 21. stoletja je tako real samega mesta in okolice označen s simbolnimi objekti, artefakti, ostalinami preteklega časa. Zunanjemu opazovalcu, bolje rečeno sodobniku, je namen in smoter ostankov dveh industrijskih revolucij pogostoma nepojmljiv in nerazumljiv. Objekti, katerih namembnost se je že zdavnaj izgubila v meglici preteklosti, stroji katerih namen je neznan, naprave, ki so služile sploh, ne vemo čemu, tako ostajajo nekakšni nadrealistični spomeniki preteklosti, na en način čaščeni, pa vendar nerazumljeni.

Vizualna alternativa Trbovlje (okrajšano V. A. T.), skupina mladih intelektualcev z afinitetami do vizualnega izražanja, je v teh spomenikih preteklosti vsekakor našla hvaležen material za svoje ukvarjanje z vizualizacijo našega mesta in ohranjanje kulturne dediščine z arhivom fotografij, ki se bodo verjetno zapisale v zgodovino.

Na podoben način, kot ga opisujeta brata Strugatski v svoji knjigi Piknik na robu ceste (1972), se člani skupine V. A. T., s spoštovanjem in nostalgijo, s svojimi fotografijami dotikajo teh objektov in predmetov ne samo na zunanji, vizualni ploskvi, temveč s svojimi deli zadrejo globlje. Na prvi pogled prazen, izčiščen svet strojev in industrijskih objektov vendarle spregovori skozi princip prisotne odsotnosti o ljudeh, ki so tam delali, ki so te stroje upravljali.

Člani skupine V.A.T.: Maša Jazbec, Katja Sovre, Andrej Uduč, Primož Zakrajšek, Tanja Hanžič, Robert Ahlin, Marjan Korenjak, Špela Pavli, Nina Jelenc, Andrej Grilj, Đejmi Hadrović, Vid Šteh, Bogdan Šteh, Lili Bedekovič, Manja Ključevšek

Mentor: mag. Zoran Poznič akad. kipar